Berimbau de Ouro

In 1978 wordt in de stad Montes Claros in de staat Minas Gerais, de vereniging Associação de Capoeira Regional Berimbau de Ouro dos Irmãos Unidos de Mestre Carne de Cobra gesticht door mestre Carne de Cobra, zelf geboren in de staat Bahia. Wanneer Marreta kort daarna les begint te geven in de stad Sete Lagoas (MG), adopteert hij de naam van zijn mestre – zoals gebruikelijk in Brazilië – en sticht de vereniging Associação de Capoeira Berimbau de Ouro.

De capoeiraschool Berimbau de Ouro stelt zich als doel een compleet, populair en feestelijk capoeira te verspreiden, waarin aandacht wordt besteed aan alle aspecten van deze kunst. De kleuren die in ons logo worden gebruikt zijn zwart, als referentie aan de Afrikaanse wortels van deze kunst; wit, een belangrijke kleur binnen de Afro-Braziliaanse cultuur en verwijzing naar vrijheid en puurheid; en goud, als verwijzing naar de historische en geografische achtergrond van onze school: Minas Gerais.

Koorden

De groep Berimbau de Ouro gebruikt een systeem van koorden gevlochten uit 3 strengen, en gebaseerd op de kleuren van de Braziliaanse vlag:

Groen

Groen/Geel

Geel

Geel/Blauw

Blauw                                                         (Aluno Formado/Professor)

Groen/Geel/Blauw/Wit                     (Contra-Mestre)

Wit                                                               (Mestre)

Leraren

Mestre Marreta (Amsterdam, NL)

Mestre Sidney Cachorrão, professor Juba de Leão, professor Jamaica (Rotterdam, NL)

Professor Biriba (Amsterdam, Edam, NL)

Contramestre Lezin (Montes Claros, BR)

Professor Camarão (Rouen, Le Havre, FR)

Berimbau de Ouro ACSAB (St. Amour de Bellevue, FR)

Berimbau de Ouro Normandie (Normandie, FR)

Berimbau de Ouro Berlin (Berlin, DE)