Professor Filósofo

Filósofo (Dolf van der Schoot) begon met capoeira in 1999 bij mestre Vladimir Frama (Batuque Capoeira), nadat hij capoeira een paar keer gezien had tijdens zijn reizen. Na een jaar verhuisde hij naar Amsterdam en begon bij mestre Marreta te trainen, waar hij zich thuis voelde en gebleven is. Na een tijd in Brazilië gewoont, gestudeerd en getraind te hebben, begon hij bij terugkeer in Nederland les en workshops te geven, totdat hij in 2007 de graad van leraar van mestre Marreta heeft gekregen. En hij professor Filósofo werd.

Naast capoeira was en is Filósofo altijd bezig geweest met studie en onderzoek. Hij heeft een master in politicologie, in filosofie en in onderwijs (1e Graads Bevoegdheid). Op dit moment is hij bezig te promoveren. Voor Filósofo zijn capoeira en zijn studies altijd op de één of andere manier verbonden geweest; en in zijn leven probeert hij de twee te combineren in publicaties en onderzoek over capoeira.

Onze school, Berimbau de Ouro, besteedt aandacht aan alle aspecten van capoeira: de muziek, bewegingen, acrobatie, vechtsport, cultuur, gemeenschap, de ander en vriendschap. Dat en meer maakt deel uit van capoeira. “Capoeira is één” is een zin die vaak gebruikt wordt om aan te geven dat de verschillende stromingen binnen capoeira allemaal deel uitmaken van capoeira. Kijkend naar de meeste zaken in ons leven, kunnen we deze zin ook omdraaien: er is iets dat met al deze aspecten te maken heeft. Dat is capoeira.